Hvad er hosting? | | Komplet Guide [2024]

Hvad er hosting?

Camilla Fynbo Forfatter: Camilla Fynbo
opdateret Opdateret: 15. marts, 2024

Du er helt sikkert stødt på begrebet hosting, hvis du går med tankerne om at etablere en hjemmeside. Men hvad er hosting?

Hosting er en løsning til at få din hjemmeside online, så andre kan finde frem til den på nettet. Hosting købes typisk gennem en hosting udbyder, hvor du lejer en plads på deres server.

Du kan også hoste en hjemmeside gennem din egen server. Det kræver dog ofte en vis erfaring for at blive en succes.

En ting er dog sikkert - folk kan kun finde frem til din hjemmeside, hvis du har en hostingløsning.

Hvordan fungerer hosting?

Hosting fungerer på den måde at de filer, som tilsammen danner din hjemmeside, lagres på en server.

Når en bruger søger efter din hjemmeside gennem domænenavnet, bliver der sendt en anmodning (get-request) afsted til vedkommendes internetudbyder.

Internetudbyderen sender herefter anmodningen videre til DNS-systemet, som så henter IP-adressen på din hjemmeside. DNS-systemet henter adressen ned fra den server, hvor du har hostet din hjemmeside.

DNS-systemet sender så din hjemmeside afsted til den bruger, som har anmodet om at se sitet, og brugeren vil nu kunne se siden i browseren (mobil, desktop, tablet). 

Hele den her process ville ikke kunne fungere uden, at du har hostet din hjemmeside på en server, enten gennem en udbyder eller dig selv.

Hosting gennem udbyder

Den nemme løsning er at hoste din hjemmeside gennem en hostingudbyder, også kaldet et webhotel. Det vil sige, at du overfører filerne som tilsammen danner hele dit website til webhotellets server.

Det fungerer på den måde, at du gennem et webhotel finder en pakkeløsning, som passer til dig og dine behov. Eksempler på webhoteller er Simply, Hostinger, Nordicway og DanDomain.

Webhotellerne har hver især forskellige pakkeløsninger, og tabellen herunder viser elementer fra DanDomain’ pakker:

Hosting via egen server

Vælger du i stedet at hoste dit site gennem egen server, så skal du være opmærksom på, at det er en del mere besværligt.

Først og fremmest skal du have en computer, som kan tilkobles et solidt internet. Computeren må aldrig hoppe af netværket, da din hjemmeside så ikke længere vil være tilgængelig online.

Derudover har serverens fysiske placering også noget at sige. Jo længere væk serveren står fra brugerens fysiske adresse, desto længere tid tager det, før brugeren kan se din hjemmeside.

Sidst, men ikke mindst, kan serveren selvfølgelig også gå ned. Går serveren ned er der kun dig, til at få den op at køre igen - du har ingen mulighed for support med denne løsning. 

Derfor vil vi helt sikkert også anbefale dig, at du vælger at hoste din hjemmeside gennem et webhotel.

Fordele ved at hoste gennem et webhotel

  • Webhotellerne har pakkeløsninger i alle størrelser og prisklasser, så du nemt kan finde et der passer til dig.
  • Support muligheder, så du altid kan få hjælp til opståede problemer.
  • Hjemmesiden ligger altid online tilgængeligt, så andre kan fremsøge den på nettet.
  • Mulighed for backups af din hjemmeside gennem webhotellet.
  • Og meget mere.

Gratis vs. betalt hosting

Du har faktisk også mulighed for at finde en gratis hostingløsning. Det vil sige, at du kan få din hjemmeside ud på nettet, helt gratis.

Meeeen du skal huske, at selvom de tilbyder gratis hosting, så skal de også tjene penge ind til virksomheden.

Det gør de ofte ved at overfylde din hjemmeside med reklamer, som kan virke forstyrrende, når de besøgende surfer rundt på sitet.

Derudover er der typisk lavet rigtig mange features, som du ikke har mulighed for at implementere uden at tilkøbe dem. Det kunne eksempelvis være CMS-system, support muligheder og 1-click-installation.

Et eksempel på et kendt og veletableret CMS-system kunne være WordPress, som er det mest populære CMS-system verden over. Læs vores ultimative WordPress guide her.

En gratis løsning er ofte tiltalende for mange og derfor er serverne typisk også overfyldte. Når en server er overfyldt, vil det skade hastigheden på dit website.

Så overvej lige en ekstra gang inden du beslutter dig for en gratis hostingløsning. Du vil med stor sandsynlighed være nødsaget til at opgradere senere hen alligevel.

Hosting typer

Der findes forskellige hosting typer, og du vil med stor sandsynlighed støde på nogle af disse, i din søgen efter bedste hostingløsning:

  • Shared hosting
  • VPS hosting
  • Dedicated hosting
  • Cloud hosting
  • Reseller hosting

Hvad er shared hosting?

Shared hosting er en type af hosting, hvor du deler serveren med andre. Det betyder, at din hjemmeside ligger på samme server som andre hjemmesider.

Det er typisk en billigere løsning, da I er flere om at dele omkostninger i forbindelse med hostingløsningen.

Men I er til gengæld også flere om at dele ressourcerne. Der vil altid kun være et vis antal ressourcer til rådighed, og derfor er shared hosting ikke altid en god idé.

Er der eksempelvis et website, som trækker rigtig meget trafik, så kan det potentielt gå ud over de øvrige hjemmesider på samme server.

Shared hosting kan være et godt sted at starte, hvis du er helt ny med dit website. Men i takt med, at dit website vokser, vil du være nødsaget til at skifte på sigt.

Fordele

  • Det er billigt, da du deler omkostningerne med andre.
  • Det kan være en god løsning, hvis du har et nyt website.

Ulemper

  • Du deler med andre om ressourcerne, hvilket kan påvirke dit site negativt. Eksempler på det kunne være forsinkelse på sitet og ikke optimal oppetid.
  • Du vil typisk være nødsaget til at skifte løsning, når dit website bliver større.

Hvad er VPS hosting?

VPS står for virtual private server og er en hosting type, hvor du har mulighed for at hoste din hjemmeside gennem en privat server. Du deler altså kun den fysiske server med andre websites.

Med VPS hosting har du langt mere kontrol over serveren, sammenlignet med shared hosting. Samtidig er det også kun dig, som har adgang til serveren.

Desuden er ressourcerne helt dine egne med mulighed for at købe flere, hvis det bliver nødvendigt for dig. Du har også mulighed for at reducere ressourcerne, hvis du ikke har behov for dem.

Fordele

  • Det er kun dig selv, som har adgang til din server.
  • Du kan selv administrere din server.
  • Du deler ikke ressourcer med andre.
  • Løsningen er i den billigere ende og du betaler udelukkende for de ressourcer du har behov for.

Ulemper

  • Du har ikke 100% kontrol over din server, men stadig langt mere end ved Shared Hosting.
  • Hvis ressourcerne på hele serveren bliver opbrugt, kan du være nødsaget til at skifte løsning.

Hvad er dedicated hosting?

Dedicated hosting betyder, at du får en hel server dedikeret kun til dig, hvilket vil være relevant at undersøge hvis du har et stort website med meget trafik.

Med en dedikeret server har du 100% kontrol over serveren, så du selv kan administrere den.

Du kan vælge selv at administrere denne løsning eller få den gennem en hostingudbyder, som så vil administrere den for dig.

Fordele

  • Serveren er udelukkende din.
  • Du deler ikke ressourcer med andre og skal derfor ikke bekymre dig om der er andre hjemmesider, som bruger mange ressourcer.
  • Fungerer godt til store websites, som har rigtig mange besøgende.

Ulemper

  • Det er en dyr løsning, da du får din helt egen server.
  • Det vil typisk kræve en del erfaring og teknisk kunnen at administrere serveren.

Hvad er cloud hosting?

Cloud hosting er en løsning hvor serveren ikke er fysisk tilstede, men kun findes i skyen.

Ressourcerne på serveren er 100% dine egne, og du deler derfor ikke med de andre hjemmesider på serveren. Ressourcerne kan du selv administrere på den måde at du har mulighed for at købe flere eller minimere dem.

Med Cloud hosting behøver du ikke bekymre dig for din hjemmesides oppetid. Der er nemlig ikke lige så stor risiko for, at serveren går ned, når den er placeret i skyen.

Du har med cloud hosting mulighed for selv at administrere serveren eller få hosting udbyderen til det. Hvis du selv administrerer den, skal du dog gerne have en smule teknisk viden.

Fordele

  • Hjemmesiden har en rigtig god oppetid når man anvender cloud hosting.
  • Du kan administrere dine ressourcer efter dit behov. Hvis du mangler ressourcer kan du tilkøbe dem bare gennem udbyderen og hvis du har for mange kan du minimere dem.
  • Du betaler for det du har behov for.

Ulemper

  • Prisen kan svinge, da den udgøres af dine behov.
  • Sker der noget med serveren, så kan du have svært ved selv at rette op på det.

Hvad er reseller hosting

Reseller hosting går ud på, at du har mulighed for at købe dele af andres hosting pakker. Men du har også mulighed for selv at videresælge dele af din egen hosting pakke.

Eksempelvis kunne det være, at du har et webhotel hvor du har 200 GB, men at du kun bruger 50 af dem. Så har du 150 GB i overskud, som du så vil kunne sælge videre til andre.

Fordele

  • Du kan sælge de ressourcer, som du ikke har brug for videre.
  • Du kan altid opgradere din hosting, hvis du får brug for mere.
  • Du kan selv fastsætte prisen indenfor rimelige rammer.

Ulemper

  • Folk vil skulle kontakte dig, hvis der er noget, de har spørgsmål om. Så du har ansvaret for at tingene kører optimalt.
  • Det er ikke en særlig god indtjeningskilde før du har rigtig mange kunder.
Hvad er oppe tid? Se mere

Oppe tiden refererer til den tid, hvor dit website er tilgængeligt på internettet. Det vil sige, at det er den tid hvor hjemmesiden kan tilgås på nettet. Oppe tiden er et afgørende element, at forholde sig til når man skal vælge webhotel.

Hvad er et domænenavn? Se mere

Et domænenavn er det navn man bruger til at søge efter et bestemt website på nettet. Det vil sige, at når du søger efter et bestemt site, så er det domænenavnet, du skriver ind i adresselinjen i webbrowseren.

Kan jeg købe mit domæne gennem en hostingudbyder? Se mere

Du kan faktisk slet ikke købe et domæne, hverken hos en hostingudbyder eller andre steder. Men du kan leje domænet gennem en hostingudbyder og det er ‘dit’ så længe du betaler for det.

Kan jeg flytte min domæne til en anden hostingudbyder? Se mere

Du kan sagtens flytte dit domæne til en anden hostingudbyder. I langt de fleste tilfælde kan du bare kontakte din nye hostingudbyder, som typisk gerne hjælper dig med overflytningen af dit domæne.

Hvad er SSL? Se mere

SSL står for Secure Socket Layer og er det som du muligvis kender som https oppe i adresselinjen. SSL er en protokol, som sikrer at der er en sikker forbindelse mellem serveren og brugeren.

Hvad er 1-klik installation? Se mere

Det betyder, at du har mulighed for installere forskellige elementer til dit website med kun ét klik. Det kunne eksempelvis være CMS-systemet WordPress, som du nemt og hurtigt kan installere, uden du behøver at have en særlig teknisk viden. Rigtig mange webhoteller forsøger, at gøre det så nemt for dig som muligt og tilbyder derfor 1-klik installation.

Camilla Fynbo
Skrevet af Techexpert

Camilla, uddannet handelsøkonom og bachelor i e-commerce, er en kyndig webudvikler og SEO-konsulent hos Tjekbredbaand.dk. Hendes dybdegående kendskab til digitale strategier og teknisk knowhow inden for webudvikling kombineres med en stærk datadreven tilgang. Denne baggrund giver hende en unik kapacitet til at skabe indhold, der er både teknisk solidt og brugerorienteret, hvilket afspejles i hendes artikler.